Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad:

Första marina återvinningcentralen

Sotenäs Kommun fortsätter med sitt framgångsrika arbete kring industriell symbios och har nyligen startat en marin återvinningscentral, den första i sitt slag i Sverige.

I Sotenäs kommun samlades det in hela 28 ton marint avfall mellan maj och augusti i år och idag skickas merparten av detta till förbränning. Utöver detta finns en problematik med hantering av uttjänta fiskeredskap. Tanken är nu att den marina återvinningcentralen ska ta emot det skräp som kommunens strandstädare och Fiskareföreningen Norden tar upp från havet. Materialet ska sorteras i 7-8 olika fraktioner och sedan återvinnas och återbrukas. Exempelvis fisknät smälts ner och blir till nya nät, men även annat skräp ska bli till nya produkter.


"Den marina återvinningscentralen är en del i kommunens miljöarbete. Tanken är att vi ska börja se marint avfall som en resurs istället för att se det som ett problem",� säger kommunalrådet Mats Abrahamsson.

Ett antal personer från arbetsmarknadsenheten kommer att sysselsättas i verksamheten och förhoppningen är att nya företag ska bildas som ett resultat av den marina återvinningscentralens arbete. Ambitionen är att på sikt inte enbart ta emot skräp lokalt utan även regionalt och att bidra till utvecklingen av hantering av marint avfall både nationellt och internationellt.

SVT har varit på plats och gjort ett reportage om projektet. Du kan se ett inslag från besöket här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

Foto: Jenny Borg, Sotenäs Kommun.

Dela detta innehåll

MATHIAS SKARP

Projektkommunikatör


mathias.skarp@sotenas.se

0765-40 21 56