Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad:

Grattis till Sofie Allert och Swedish Algae Factory!

Vinnare av Postkodslotteriets Green Challenge 2019

Sofie Allert och Swedish Algae Factory vinner Green Challenge pris 2019

Europeiska Postkodslotteriets Green Challenge är världens största tävling i hållbart entreprenörskap för start-up bolag och i år var det vår egen Sofie Allert och Swedish Algae Factory som vann. Sedan 2016 har Sofie och hennes team testodlat kiselalger på Sotenäs Aquasymbios med mycket goda resultat.

 

Visste du att kiselalger bidrar med mer syre på jorden än alla regnskogar tillsammans? Så mycket som vart femte andetag vi tar kommer från just kiselalger.

Kiselalger finns överallt där det finns vatten. Algerna har ett hårt glasskal med porer som har väldigt speciella egenskaper. Skalen fångar upp solljuset och kan med framgång användas för att bland annat öka effektiviteten i solceller. Skalen kan också blockera UV-ljus och verka fuktgivande vilket gör dem användbara både i solkrämer, fuktkrämer och färg.

Algerna odlas i vatten från fiskodlingen och renar vattnet genom att ta upp kväve och fosfor innan det går tillbaka till fiskarna.  

Under 2020 hoppas Swedish Algae Factory på att kunna skala upp produktionen till en fullskalig anläggning här i Sotenäs.

 

Dela detta innehåll

MATHIAS SKARP

Projektkommunikatör


mathias.skarp@sotenas.se

0765-40 21 56