Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad:

Inspiration och utveckling mot en hållbar omställning i fokus i det internationella SIRR-projektet

Ökad inflyttning. Fler arbetstillfällen. Innovation och nytänkande. Fiskeindustri och turism. Omställning mot hållbar utveckling.

Det är några av de gemensamma nämnarna och utmaningarna för parterna i SIRR-projektet. I torsdags hölls ett digitalt uppstartsmöte, med Sotenäs Symbioscentrum som värdar och deltagare från Sverige, Danmark, Tyskland och Frankrike.

Projektet SIRR – Sustainability, Innovation and Resilience in Rural areas samlar aktörer i landsbygd, från fyra europeiska länder med liknande utmaningar. Bland deltagarna finns universitet, kommuner, utvecklingsaktörer och lokala initiativ.

 

Från Sverige deltar Sotenäs kommun, Strömstad kommun, Högskolan Väst och organisationen Holo House (tidigare Miljöbron). Hela projektet leds från Sotenäs, med symbiosutvecklare Stina Gottlieb och Emma Ek som svensk koordinator och projektledare.

  • Det mänskliga mötet och att skapa tillsammans är centralt. Det är det som får saker att hända, säger Emma Ek.

Och det är just vad de projektparterna ser fram emot. Att dela erfarenheter, lära av varandra, utvecklas tillsammans och var för sig. En styrka är just att det är flera länder som ingår i projektet – och olika typer av aktörer, såväl akademien, forskning, näringslivets parter, kommuner och organisationer med hållbarhet i fokus.

 

Några är kunniga inom cirkulär ekonomi, andra vill utveckla den lokala attraktionskraften genom turism och vandringsleder, innovationer och arbetssätt.

 

Parterna ser fram emot att kunna inspireras av varandra och lyfta in olika organisationers infallsvinklar och även lyfta dessa frågor internationellt. Där ett mål är att sträva mot samskapande hållbar samhällsutveckling i landsbygd.

 

SIRR är ett femårigt EU-projekt finansierat av Interreg Nordsjöprogrammet.

 

Läs mer om projektet här

Dela detta innehåll