Publicerad:
Drygt 40 miljoner kanelbullar per år. Det skulle man kunna baka på det lokala vete som gödslats av KRAV-godkänd biogödsel producerad av symbiosen i Sotenäs.
Dessutom genereras lokal energi och viktiga näringsämnen tas tillvara.
Nu kan du se hur det går till – i realtid.
I Sotenäs kommun finns de största producenterna av förädlad mat från havet. Men även restprodukten är en resurs och i Sotenäs symbios tas den omhand i samverkan med andra företag. Det är ett väldigt konkret exempel på en cirkulär ekonomi.
Det som börjar med till exempel fiskrens från den marina livsmedelsindustrin kommer ut som bland annat biogödsel och lokal energi.
Processen är inte helt enkel att förklara, men nu finns den alltså att se live.
Vi hoppas att bilden förklarar nyttan med Symbiosen för en bredare målgrupp.Det har alltid varit komplext att beskriva mängd energi och näringsämnen med ord och
även hur allt hänger ihop.
Nu har vi tillsammans översatt detta i något som är mer greppbart”, säger Emma Ek,som är symbiosutvecklare i Sotenäs kommun.
Mark som gödslats med 17300 m3 KRAV-godkänd biogödsel från Sotenäs ger:
Kontakt:
Emma Ek, symbiosutvecklare
Visualiseringen har tagits fram som en del i projektet Samverkansplattform biomarina näringar med finansiering från EU – Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Region Halland.
Dela detta innehåll
MATHIAS SKARP
Sotenäs Symbioscentrum
Kontakta oss
Om webbplatsen