Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad:

Så bygger vi Sotenäs tillsammans – många idéer vid välbesökt mingelkväll

Eva Abrahamsson, oppositionsråd och Therése Mancini, kommunalråd pratade samverkan på scen.

Eva Abrahamsson, oppositionsråd och Therése Mancini, kommunalråd pratade samverkan på scen.

Mingel, snittar och brainstorm – det är en bra avstamp mot framtiden. Onsdagskvällen på Smögens Hafvsbad började med Christer Olssons inspirerande föreläsning Lev livet levande. Redan här såddes frön om hur viktigt ordet Tillsammans är: ”Livet är ett tillsammansprojekt”.

Efter föreläsningen bjöd Sotenäs kommuns symbiosutvecklare i SIRR projektet in till öppet mingel, snacks och gemensam reflektion; allt som en del inom projektet SIRR som vill göra landsbygden mer attraktiv. I kommunen finns eldsjälar, idérika entreprenörer och civilsamhället – men hur kan vi samverka och lyfta varandra?

Tillsammans skapar vi det Sotenäs där man vill bo kvar, bidra och flytta in.

 

Under en vända bland mingelborden fick vi ta del av tankar, funderingar och idéer som kan göra vår kommun mer lockande och inkluderande. Häng med och lyssna på snacket kring borden:

 

"Barn och ungdomar ska kunna få ha en meningsfull fritid. En väg dit är att återinföra ett busskort som funkar även kvällstid. Det skulle göra aktiviteterna mer tillgängliga för alla. Man kanske har lust att gå på fotboll, fäktning eller judo men bor inte på rätt ort och har ingen som kör. Med busskort kan man åka mellan orterna i kommunen.

Jag skulle också gärna se ett bättre samarbete i föreningslivet, så att man lätt kan se hela utbudet i kommunen. En kalender med månadens happenings, kanske?”

 

”Vi behöver samverka över politiska gränser men också mellan våra orter. Det ska inte vara ”vi och dem”. Det är vi tillsammans. Jag saknar en sammanställning över alla mötesplatser som finns i kommunen och jag att vi behöver jobba mer medvetet för att stärka gemenskapen. Christer Olsson sa att vi ofta använder oss av uttrycket: ”Ha en bra dag” men istället kan säga ”Gör en bra dag”. Det räcker inte med ord utan kräver alltså handling; att vi gör något bra. Där har vi den stora möjligheten till utveckling.”

 

”Allt de ideella föreningarna gör ger ett stort värde till kommunen. Om vi ska jobba bättre tillsammans önskar vi att dessa insatser skulle värdesättas mer av kommunen, exempelvis genom att man får låna en lokal för att arrangera ett event. Evenemanget gynnar hela kommunen, och man får så mycket tillbaka om man är flexibel och stöttar.”

 

”Jag tycker att kommunen skulle satsa på att ha en slags lots för delårsboende, så att det blir lättare för dem att lära känna helårsboende. Man kunde också erbjuda en introduktion till att matcha lokala företag med den kompetens som många i delårsboende besitter. De sitter kanske här och jobbar på distans. Jag tror att det kunde göra att fler vill flytta hit permanent.”

 

”Det är svårt att vara företagare här ute, till exempel när man behöver boende till sin sommarpersonal. Jag tänker också på alla processer man kan behöva stöttning i. Där kanske kommunen kan underlätta.”

 

”Vi måste sluta prata om säsong. Här är vinter, vår, sommar och höst. Vi behöver inte säga att säsongen är slut. Här är alltid säsong!”

 

Ja, det var många bra tankar som luftades under minglet. Och en kommun är också ett tillsammansprojekt.

Kommunalråd Therése Mancini berättade om sitt nära samarbete med oppositionsråd Eva Abrahamsson: ”Vi jobbar tillsammans för kommunens framtid. Och ni som bor i Sotenäs behövs för att vi ska göra det här till en bra kommun tillsammans.”

Eva Abrahamsson summerar identiteten för Sotenäs kommun: ”Jag är inflyttad och har märkt att det finns en tydlig själ i kommunen; hav, fiske och stenhuggeri. Det är tradition men också framtiden.”

 

Eventen genomfördes med finansiering från EU Interreg Nordsjöprogrammet och i samarbete med Vänt event.

 

Ginansieringslogga

Dela detta innehåll

MATHIAS SKARP

Projektkommunikatör


mathias.skarp@sotenas.se

0765-40 21 56