Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad:

Swedish Algae Factory tar in 53 MSEK för expansion!

Swedish Algae Factory tar in en investering på 53 MSEK. Investeringen kommer bidra till att skala upp produktion så att Swedish Algae Factory kan fortsätta att expandera och möta den växande efterfågan.

Swedish Algae Factory extraherar ett unikt nanoporöst kiseldioxidmaterial från kiselalger, en encellig mikroskopisk typ av alger. Materialet har exceptionella ljusmanipulerande egenskaper samt förmågan att absorbera eller frigöra partiklar beroende på omgivande miljö. Materialet är varumärkesskyddat under namnet Algica och är av intresse för en mängd olika industrier, där det kan ersätta skadliga och/eller mindre effektiva kemiska substanser. Algica kan exempelvis användas för att förbättra solpanelers effektivitet samt för fuktgivning, rengöring och UV skydd i hudvårdsprodukter.

Produktionen är cirkulär; algerna rengör avfallsvatten, absorberar koldioxid och skapar även en näringsrik organisk biomassa som kan användas för t.ex. fiskfoder eller gödningsmedel.

Aqua-Spark, ett holländskt investmentbolag med inriktning på hållbart vattenbruk, tar lead i rundan. Övriga investerare i rundan är Formica Ventures, Almi Invest Greentech, Mark Hartney, Chalmers Ventures, Almi Invest och Gladium AB.

Sofie Allert, VD och medgrundare av Swedish Algae Factory:

-Vi är väldigt glada över att nu kunna skala upp produktionen för att kunna möta den växande efterfrågan för Algica inom hudvårds- och solenergiindustrin. Vi är också glada över att få in starka investerare med relevant kompetens

Dela detta innehåll

MATHIAS SKARP

Projektkommunikatör


mathias.skarp@sotenas.se

0765-40 21 56