Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad:

Världsutställning i Dubai

Sotenäs Marina Återvinningscentral visas upp under Världsutställningen i Dubai i januari 2022!

Bohuskusten är ett av Europas mest nedskräpade områden. Varje timme spolas ungefär fem badkar skräp upp längs med kusten och en av de värst drabbade kommunerna i Sverige är Sotenäs kommun, som varje år samlar in mer än 30 ton (!) marint avfall från sitt kustområde.

 

Sotenäs kommun håller därför på att etablera en testbädd som fått stöd av Sveriges Innovationsmyndighet Vinnova, för att möjliggöra återbruk och återvinning av marint avfall. Testbädden är sammankopplad med Sveriges första och enda marina återvinningscentral där kombinationen av den fysiska testbäddsmiljön och innovationsmiljön skapar en helhetslösning som möjliggör att testare, innovatörer, start-ups, mindre och större företag samt organisationer får stöd hela vägen att utveckla kommersialiserade produkter av det återvunna marina skräpet. Spöknät kan till exempel bli 3D-printade designmöbler och hårdplast kan bli coola accessoarer.

 

One Planet Production med den internationellt erkände fotojournalisten Joakim Odelberg har fått uppdraget att producera en film för att lyfta denna unika svenska innovation. Filmen kommer att visas i svenska paviljongen under Sweden Innovation Days på Världsutställningen i Dubai i januari 2022!

”Ett rent hav har länge varit en prioriterad fråga för politiken i Sotenäs och kommunen har arbetat med detta i många år. Därför känns det roligt att visa upp allt viktigt och spännande arbete som Sotenäs kommun gör på Världsutställningen för att sprida denna kunskap” säger Mats Abrahamsson, kommunalråd vid Sotenäs kommun.

 

”Detta är ett riktigt drömuppdrag där vi får möjlighet att producera en inspirerande och vacker film som också ger plats för en hel del eftertanke om den påverkan vi människor har på vår miljö i kombination med att sätta fokus på den innovativa och unika satsning som Sotenäs gör” säger Annica Lindeberg, grundare och producent på One Planet Production.

Dela detta innehåll