Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Light fishing – innovativ trålning med ljusteknik

 

Projektet går ut på att skapa ett innovativt redskap som är selektivt, mer lättarbetat och skonsamt för havets bottnar genom att applicera en innovativ ljusteknik. Redskapet designas efter cirkulära principer som minskar resursanvändandet samt ökar möjligheten till återanvändning och återvinning.

 

Projektet kommer att utföras i samarbete med ett innovativt nordiskt teknikföretag inom fiskenäringen som har kommit långt i sin utveckling av ett ljussystem, vilket kan ersätta stora delar av konventionella trålar. För att tekniken ska kunna användas i svenska fiskevatten behöver den testas och anpassas efter svenska fiskeförhållanden.

 

När projektet är slut ska en prototyp ha tagits fram som är anpassad för svenska fiskeförhållanden. Projektet innebär även en förberedelse, utifrån diskussion inom EU, om ett kommande trålförbud. I projektet kan partnerskapet agera proaktivt för att utforska möjliga alternativ för det svenska trålfisket. Genom rätt utformade fiskeredskap med naturvårdande egenskaper kan projektet arbeta för att säkerställa det svenska yrkesfisket samtidigt som det bidrar till den svenska livsmedelsstrategin.

Kort fakta

Period: 1 februari 2024 - 31 oktober 2026

Projektledare: Sotenäs kommun

Projektpartners: Fiskareföreningen Norden och Stiftelsen Chalmers Industriteknik

Program: Projektet finansieras av Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021-2027
Totalbudget: 4 988 803 SEK

Publicerad:

Senast ändrad:

 

Dela detta innehåll

Lina Sirén

Symbiosutvecklare

 

lina.siren@sotenas.se

072- 468 52 59

Läs mer: