Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Lärling Måleri

Utbildning till målare

Målaryrket är ett omväxlande arbete och passar dig som uppskattar ett praktiskt och kreativt yrke mycket med kundkontakter och att sätta färg på tillvaron.

 

Klicka här för att ladda ner information om lärlingsutbildning mot måleri Pdf, 280 kB..


Som målare förväntas du att arbeta både självständigt på mindre jobb vid befintliga byggnader samt i arbetslag på större ny-, till och ombyggnadsprojekt. Målare arbetar både inomhus och utomhus i olika miljöer så som bostäder, kontor, skolor, sjukhus och industrier. Arbetetmomenten är varierande och säsongsberoende. Sommartid sker mycket arbete utomhus och vintertid inomhus. Du har en stora frihet, möjlighet och valfrihet att jobba med målning av väggar, tak, dekorationsmåleri, renoveringsarbeten, fönster och våtrum i både inom- och utomhusmiljöer. Du bör gilla att arbeta fritt, samt ta eget ansvar och kunna samarbeta med andra hantverkare och gilla kontakt med människor. Du bör ha en känsla för färg, fantasi och form och om du vill utvecklas inom branschen finns olika karriärmöjligheter som projektledare, arbetsledare, kalkylator eller egenföretagare.


Utbildningen i korthet

Utbildningen är både teoretiskt och praktiskt upplagd. I en lärlingsutbildning ingår minst 70% arbetsplatsförlagt lärande.. Det innebär att du kommer att vara schemalagd i en lektions-och/eller yrkessal en gång i veckan samt vara ute på en arbetsplats fyra dagar i veckan. Inom utbildningen ingår grundläggande teoretiska kunskaper inom tex arbetsmiljö, ställning, måleriteknik etc. Du kommer även via arbetsgivare och olika arbetsplatser få utveckla dina praktiska yrkeskunskaper inom målaryrket. Du som målare får lära dig behandling av ytor och lära dig utföra arbetsmoment som underarbeten, spackling, grundning, målning, tapetsering, dekoration, lasering och marmorering. Du får själv bekosta och köpa dina böcker, liksom kläder och ev. skyddsutrustning. Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaperna som krävs för att få anställning som lärling och följer de kvalitetskrav som ställs av Måleribranschens Yrkesnämnd (MYN). Efter avslutad utbildningen kan du söka en lärlingsanställning på ett måleriföretag där du efter att du gjort dina 6800 (ca 2 år) timmar som lärling är färdig målare. Körkort (B) är en fördel.


KURSER TILL MÅLARE

  • Måleriprocessen (MARMAL0) 200 p
  • Måleri 1 (MARMAL01) 200 p
  • Måleri 2 (MARMAL02) 200 p
  • Måleri 3 (MARMAL03) 200 p
  • Måleri 4 (MARMAL04) 200 p

Publicerad:

Senast ändrad:

 

Dela detta innehåll

ÅSA KARLSSON


Studie- och Yrkesvägledare


syv.symbioscentrum@sotenas.se

0523 - 66 46 75 

JIM CARLZON

Yrkeslärare


jim.carlzon@lysekil.se

0706.858458